Ontmoeting met dolfijnen: commercieel circus!

18-05-2022
Deel pagina:

Bite Back lanceert een online actie naar aanleiding van het hernomen programma ‘Ontmoeting met dolfijnen‘ van Boudewijn Seapark Dolfinarium.

Het contact met dolfijnen is al lang onderdeel van het aanbod van het dolfinarium, maar de organisatie lag lange tijd stil tijdens de coronaperiode. Vorige week hebben ze het programma echter hernomen en kan men gewoonweg weer een tijdslot boeken om een dolfijn te komen aaien, als je daarvoor tenminste 110 euro betaalt.

Knijpt de commissie dierenwelzijn echt een oogje dicht voor dit commerciële circus?

Boudewijn Seapark biedt ontmoetingen met dolfijnen aan: voor Ã¢â€šÂ¬110 mag je een dolfijn aaien en ermee op de foto. Dit terwijl de wet voor dierentuinen stelt dat “direct fysiek contact tussen de dieren en het publiek verboden is.” Uitzonderingen worden gemaakt voor pedagogische doeleinden en wanneer de activiteit het dierenwelzijn niet schaadt. Of blijkbaar ook wanneer het veel geld in het laatje brengt. €110 euro om een stressgevoelig dier met een ongelofelijk sensitieve huid te kunnen aaien…

Is dat het goede voorbeeld dat Dierenwelzijn wilt stellen? 

Doe mee en laat je stem horen om de dolfijnen op de agenda te zetten.

Kopieer de afbeelding en tekst hierboven en plaats ze op je sociale media; Twitter, Facebook en/of Instagram. Tag Ben Weyts, bevoegd minister van Dierenwelzijn, zodat hij alle posts te zien krijgt.

Weyts spreekt al jaren over een uitdoofscenario, dat zogezegd in de pijpleiding zit. In tussentijd mag het dolfinarium gewoon doorgaan met het uitmelken van de dolfijnen, onder het mom van pedagogische verrijking.

De commissie Dierenwelzijn gaf een uitzondering op  de dierentuinwet aan het Boudewijn Seapark. Dit omdat kinderen blijkbaar meer onthouden van het educatieve luik van de dolfijnenontmoeting, wanneer ze er direct contact mee hebben. “Ontmoet. Heb lief. Bescherm” gaat hun slogan.

Is dit echter het soort educatie dat we aan onze kinderen willen bieden? Dat we hen leren dat je, als je er maar genoeg geld voor betaalt, een wild dier mag benaderen en aanraken?

Onder “Ontmoet. Heb lief. Bescherm” verstaan wij het respecteren van de natuurlijke leefomgeving van dieren, en de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat deze niet verdwijnt in de toekomst. Een dolfijn ‘ontmoeten’ kan je tegenwoordig op zo veel manieren die het dierenwelzijn per definitie niet schaden (documentaires, VR, literatuur). Waarom dan een stressgevoelig dier dwingen deel te nemen aan een interactie waar het nooit om gevraagd heeft?

Doe mee met de online actie als je ook vindt dat de dienst dierenwelzijn haar uitzondering op de wet moet intrekken.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram