OCEAAN VS. TANK: WAAR LEVEN DOLFIJNEN HET LANGST?

05-08-2022
Deel pagina:

Dolfijnen in dolfinaria kunnen tot 40 jaar oud worden. Een gegeven waar dolfinaria graag mee uitpakken. Maar mogen we een relatief hoge leeftijd zomaar verbinden met een goede gezondheid en hoge levenskwaliteit? In dit artikel gaan we dieper in op dat betwistbare verband. 

Doodsoorzaken in het wild 

Volgens recente studies worden dolfijnen in het wild ongeveer even oud als dolfijnen in gevangenschap. Die bevinding zegt echter weinig, omdat een kale tank en de wijde oceaan niets met elkaar gemeen hebben. In het wild worden dolfijnen blootgesteld aan vele gevaren en gezondheidsrisico’s. Vele daarvan door toedoen van de mens.

Overbevissing, vervuiling, de opwarming van de oceaan ten gevolge van de klimaatopwarming: deze elementen doen de voedselvoorraad van wilde dolfijnen sterk slinken. Bovendien raken jaarlijks duizenden dolfijnen verstrikt in de netten van vissersboten, waardoor ze verdrinken of overlijden aan hun verwondingen. 

Naast de mens hebben wilde dolfijnen ook natuurlijke vijanden – voornamelijk haaien – en krijgen ze ziektes, zoals parasieten.    

Doodsoorzaken in gevangenschap   

Hoewel dolfijnen in gevangenschap gespaard worden van de gevaren die voorkomen in het wild, worden ze niet ouder dan wilde dolfijnen. Terwijl hun afgeschermde manier van leven hun overlevingskansen zou moeten verhogen. 

1 op 5 pasgeboren kalfjes sterft in de loop van het eerste levensjaar, hoewel de dolfijnen altijd voedsel en medische bijstand ter beschikking hebben binnen een dolfinariumcontext. Ook de volwassen dolfijnen bezwijken geregeld aan medische aandoeningen. 

Hoewel  kranten en de dolfinaria zelf de doodsoorzaak meestal niet bekendmaken, sterven de meeste dolfijnen aan stressgerelateerde aandoeningen en infecties door een verzwakt immuunsysteem. 

Conclusie

Wilde dolfijnen sterven zowel aan natuurlijke oorzaken als aan zaken die de mens rechtstreeks of onrechtstreeks veroorzaakte. Hoewel een leven in het wild risico’s met zich meebrengt, doet dit risicovolle leven hen opgroeien tot sterke dieren die dagelijks kilometers ver zwemmen, ingenieuze jachttechnieken gebruiken en succesvol kalveren grootbrengen. 

Dolfijnen in gevangenschap zouden door het wegvallen van al die risico’s langer moeten leven, maar dat is niet het geval. Ze sterven vooral aan stressgerelateerde aandoeningen en infecties door een verzwakt immuunsysteem. 

Vraag je je af waarom dolfijnen in gevangenschap zoveel stress ervaren? Lees dan ons blogbericht ‘Is een dolfinarium diervriendelijk? 7 argumenten die het tegendeel bewijzen.’ Wil je nòg meer informatie over dolfijnen en dolfinaria? Lees dan ons rapport Dolfijnen Vrij.

BRONNEN

RSPCA (2021), RESEARCH REPORT: The welfare of dolphins in captivity. https://kb.rspca.org.au/wp-content/uploads/2021/04/The-Welfare-of-Dolphins-in-Captivity-RSPCA-Australia-Research-Report-April-2021.pdf 

https://www.nationalgeographic.com/science/article/140520-bottlenose-dolphins-national-aquarium-sanctuary-captivity-oceans-science

https://awionline.org/content/wild-vs-captivity

https://uk.whales.org/2018/07/25/why-whale-and-dolphin-captivity-is-cruel-the-science/

‘Dood dolfijn Origi is zware dobber’ (Brussel) | De Standaard

https://kb.rspca.org.au/knowledge-base/what-is-the-rspcas-view-on-breeding-dolphins-in-captivity/#:~:text=Breeding%20dolphins%20in%20captivity%20poses,of%20one%20year%20%5B1%5D.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram